fbpx

RabusheRabushe, rreth 50 vjeç, shkëlqen nga krenaria kur na tregon serat, në fshatin më të afërt në Lushnje.

“Sëbashku me burrin kemi filluar të punojmë me sera në tokën që kishim në fshatin tonë – thotë ajo. Por më besoni, menduam se do të ishte më mirë për ne dhe për fëmijët tanë të emigronim në Greqi. Ishte e vështirë për të shitur perimet në qytet, sepse nuk kishte rrugë dhe nuk kishim një kamion tonin. Fëmijët ishin ende të rinj dhe jeta nuk ishte e lehtë. Vendosëm të emigronim në Greqi, kështu që lamë gjithçka që kishim ndërtuar këtu.

Kemi punuar në sera në Greqi për disa vite, por në ëndrrat tona ktheheshim çdo ditë në shtëpinë tonë të vogël në Shqipëri, mbillnim serrat tona, të rrethuar nga miqtë dhe të afërmit. Na merrte malli për bisedat mbrëmjeve me fqinjët tanë, jashtë deri vonë, nën pemët e oborrit, për qeshjet tona dhe zhurmat e fëmijëve që luanin në oborrin e gjelbëruar.

Fëmijët po rriteshin dhe me dëshirën për të mbajtur familjen së bashku dhe me një përvojë të pasur dhe motivim më të fortë vendosëm të ktheheshim dhe të investonim kursimet tona këtu. Por kursimet nuk ishin të mjaftueshme për të filluar një serë prej 3.5 dynym, kështu që filluam të pyesnim se ku mund  të merrnim një kredi. Kështu kontaktuam Inën, oficeren e kredisë në Fondi Besa, e cila ishte na ndihmoi shumë. shumë i dobishëm. Morëm kredinë e parë në kohën e duhur dhe përsëri kohët e fundit kemi marrë një hua tjetër prej 1 milion lekësh. Dimri i kaluar na frikësoishumë. Ishte parashikuar borë, kështu që na duhej të vepronim menjëherë, duke mbuluar serën me një shtresë të dytë të plastikës për të mbrojtur të mbjellat.

Kërkuam kredi dhe ishte Fondi Besa që iu përgjigjej menjëherë kërkesës sonë. Oficerja e kredisë erdhi për të parë serën dhe brenda një kohe shumë të shkurtër morëm kredi, cka na ndihmoi të përfundonim mbulimin para fillimit të ngricave.

 

E kënaqur që biznesi shkon mirë dhe e lumtur se e gjithë familja punon sëbashku  bashkëshorti, djemtë dhe bashkëshortet e tyre, Rabushe thotë se tashmë ata marrin edhe punëtore sezonale gjatë kulmit të prodhimit.

“Megjithëse është një punë e vështirë, ende kam ndërmend të punësoj më shumë vajza në biznesin tim – thotë ajo.”

Rabushe është shumë e ndjeshme kur bëhet fjalë për punësimin e vajzave, ndoshta edhe për shkak se vetë është rritur duke punuar shumë dhe në kushte të vështira. Ajo dëshiron të jetë një model për t’u treguar vajzave se çfarë është e mundur të arrijnë kur marrin një arsim të mirë dhe punojnë shumë.

Suksesi në biznesi ka bërë që Rabushja të vlerësojë ndryshe veten dhe qëndrimin e saj në komunitetin ku jeton. Ajo ndihet më e sigurt tani dhe më e përfshirë në aktivitete të ndryshme në komunitet.

Këshilla e saj për gratë e tjera që duan të jenë të suksesshme është të punojnë shumë dhe të mos ndjehen për asnjë moment keq për punën që bëjnë. “Jeni ju që e bëni jetën tuaj”, thotë ajo. “Suksesi është në duart tona”.

  • NJOFTIM PUNËSIMI Fondi BESA sh.a Institucion Financiar Jobankar, shpall konkurrimin për vënd të lirë pune në pozicionin OFICER KREDIE për qytetet Tirana, Lezhe, Lac, Shkoder, Kukes, Lushnje, Fier, Vlore, Tepelene, Permet & Sarande. Kërkesat kryesore për kandidatët për këtë pozicion janë: o ...
  • NJOFTIM PUNËSIMI Fondi BESA sh.a Institucion per Kreditimin e Bizneseve, shpall konkurrimin per vend te lire pune ne pozicionin ARKETARE per qytetin e Tiranes. Kerkesat kryesore per kandidatet per kete pozicion jane: o Te kene diplome te shkolles se larte, preferohet Fakulteti ...
  • NJOFTIM PUNËSIMI Fondi BESA sh.a Institucion për Kreditimin e Bizneseve, shpall konkurrimin për vend të lirë pune në pozicionin ASISTENTE OPERATORE për Qytetin e Vlores. Kërkesat kryesore për kandidatët për këtë pozicion janë: o Diplomë Universitare në Fakultetin Ekonomik ose në fusha ...