fbpx
Rabushe

Rabushe


Rabushe, rreth 50 vjeç, shkëlqen nga krenaria kur na tregon serat, në fshatin më të afërt në Lushnje.

“Sëbashku me burrin kemi filluar të punojmë me sera në tokën që kishim në fshatin tonë – thotë ajo. Por më besoni, menduam se do të ishte më mirë për ne dhe për fëmijët tanë të emigronim në Greqi. Ishte e vështirë për të shitur perimet në qytet, sepse nuk kishte rrugë dhe nuk kishim një kamion tonin. Fëmijët ishin ende të rinj dhe jeta nuk ishte e lehtë. Vendosëm të emigronim në Greqi, kështu që lamë gjithçka që kishim ndërtuar këtu.

Kemi punuar në sera në Greqi për disa vite, por në ëndrrat tona ktheheshim çdo ditë në shtëpinë tonë të vogël në Shqipëri, mbillnim serrat tona, të rrethuar nga miqtë dhe të afërmit. Na merrte malli për bisedat mbrëmjeve me fqinjët tanë, jashtë deri vonë, nën pemët e oborrit, për qeshjet tona dhe zhurmat e fëmijëve që luanin në oborrin e gjelbëruar.

Fëmijët po rriteshin dhe me dëshirën për të mbajtur familjen së bashku dhe me një përvojë të pasur dhe motivim më të fortë vendosëm të ktheheshim dhe të investonim kursimet tona këtu. Por kursimet nuk ishin të mjaftueshme për të filluar një serë prej 3.5 dynym, kështu që filluam të pyesnim se ku mund  të merrnim një kredi. Kështu kontaktuam Inën, oficeren e kredisë në Fondi Besa, e cila ishte na ndihmoi shumë. shumë i dobishëm. Morëm kredinë e parë në kohën e duhur dhe përsëri kohët e fundit kemi marrë një hua tjetër prej 1 milion lekësh. Dimri i kaluar na frikësoishumë. Ishte parashikuar borë, kështu që na duhej të vepronim menjëherë, duke mbuluar serën me një shtresë të dytë të plastikës për të mbrojtur të mbjellat.

Kërkuam kredi dhe ishte Fondi Besa që iu përgjigjej menjëherë kërkesës sonë. Oficerja e kredisë erdhi për të parë serën dhe brenda një kohe shumë të shkurtër morëm kredi, cka na ndihmoi të përfundonim mbulimin para fillimit të ngricave.

 

E kënaqur që biznesi shkon mirë dhe e lumtur se e gjithë familja punon sëbashku  bashkëshorti, djemtë dhe bashkëshortet e tyre, Rabushe thotë se tashmë ata marrin edhe punëtore sezonale gjatë kulmit të prodhimit.

“Megjithëse është një punë e vështirë, ende kam ndërmend të punësoj më shumë vajza në biznesin tim – thotë ajo.”

Rabushe është shumë e ndjeshme kur bëhet fjalë për punësimin e vajzave, ndoshta edhe për shkak se vetë është rritur duke punuar shumë dhe në kushte të vështira. Ajo dëshiron të jetë një model për t’u treguar vajzave se çfarë është e mundur të arrijnë kur marrin një arsim të mirë dhe punojnë shumë.

Suksesi në biznesi ka bërë që Rabushja të vlerësojë ndryshe veten dhe qëndrimin e saj në komunitetin ku jeton. Ajo ndihet më e sigurt tani dhe më e përfshirë në aktivitete të ndryshme në komunitet.

Këshilla e saj për gratë e tjera që duan të jenë të suksesshme është të punojnë shumë dhe të mos ndjehen për asnjë moment keq për punën që bëjnë. “Jeni ju që e bëni jetën tuaj”, thotë ajo. “Suksesi është në duart tona”.

Nertila

Nertila

Studio Fotografie


Nertila ka një sy për fotot e bukura

“Në vitin 2007 fillova të punoj pranë një studio fotografike për të ndihmuar fotografin të stamponte fotot. Në atë kohë, kurrë nuk kam menduar se fotografia do të ishte pasioni im i fortë. Shpejt, kuptova se nuk ishte vetëm një pasion, një hobi, por po kthehej në profesionin tim “.

Nertila pranon se gjatë gjithë jetës së saj ajo ka qenë krijuese. Duke e kuptuar këtë, Nertila filloi të mendonte seriozisht për atë që donte të bënte me jetën e saj dhe energjinë krijuese, dhe në vend që të qëndronte përpara një kompjuteri në stampimin e fotografive, vendosi që të përpiqej të bënte karrierë në fotografim, duke përdorur aftësitë që kishte ushtruar duke fotografuar miqtë e saj vetëm për argëtim.

“Unë guxoja të hapja studion time të fotografike. Kam dëgjuar se Fondi Besa ishte shumë i shpejtë në dhënien e kredive, kështu që takova Entelën, oficeren e kredisë, e cila ishte një ndihmë e madhe. Kisha nevojë të blija një aparat të mirë fotografik dhe disa pajisje të tjera për studion. Isha e lumtur dhe pak i frikësuar në të njëjtën kohë. Kur kam marrë aparatin tim të parë profesional në dorë, ishte sikur të kisha një fëmijë të sapolindur. Nuk e kisha kuptuar kurrë se sa avantazhe mund të ofrojë një aparat fotografik profesional nëse ke imagjinatë dhe dëshirë për të mësuar. Për këtë arsye, para se të hapja studion, mora pjesë në një kurs për fotografët profesionistë. Kam filluar të pasuroj njohuritë e mia fotografike dhe të kuptoj më mirë kamerën dhe ky ishte fillimi i suksesit tim “.

Duke pranuar se nuk kishte klientë, nuk kishte përvojën e duhur dhe nuk kishte idenë se si të menaxhonte një biznes të vërtetë, Nertila e kuptoi se dëshpërimi ishte një motivues i madh. Ajo filloi të punojë shumë duke testuar me shkrepje të shumta parti, teste në Photoshop, duke fotografuar familjen dhe miqtë e saj, derisa filloi të krijonte besimin në atë që po bënte.

“Çdo fotografi që bëj – thotë Nertila – tregon një histori. Është një punë që të jep kënaqësi dhe emocione. Unë përpiqem të transformoj fotografitë e zakonshme në pjesëza arti. Shumë njerëz festojnë ditëlindje, martesa, jubile, ardhjen e një fëmije në jetë dhe duan të fiksojnë momentet më të lumtura të jetës së tyre në kamera. Këto janë kujtime që ata do të vazhdojnë ti ruajnë nga brezi në brez.

Suksesi i e bëri Nertilën të fillojë të mendojë blerjen e disa pajisjeve të tjera profesionale, të cilat ishin vërtetë të shtrenjta, kështu që i duhej të mendonte edhe për një kredi të dytë. Kredia e dytë ishte më e lehtë për të.

“Tani nuk kam më frikë të marrë kredi. Kur do të punosh, je në gjendje të paguash edhe kredinë në kohë. Me të vërtetë më ndihmoi shumë. “

Tani Nertila ka punësuar një asistente, i cili e ndihmon në biznes. Por Nertila përmend se në të vërtetë nuk është kaq e lehtë të kesh sukses në këtë lloj biznesi, për shkak se kamerat dixhitale, të cilat vazhdimisht po përmirësohen dhe sofistikohen, po bëhen më të përballueshme për t’u blerë dhe më të lehta për t’u përdorur. Tani që kamerat janë të  integruara në smartphones dhe pajisje të tjera të lëvizshme mund të themi se praktikisht çdo njeri ka një aparat fotografik në dorë. Por është syri për të kapur këndin e duhur, dritën e duhur, si dhe momentin e duhur që e bën atë moment të paharrueshëm.

  • NJOFTIM PUNËSIMI Fondi BESA sh.a Institucion Financiar Jobankar, shpall konkurrimin për vënd të lirë pune në pozicionin OFICER KREDIE për qytetet Tirana, Lezhe, Lac, Shkoder, Kukes, Lushnje, Fier, Vlore, Tepelene, Permet & Sarande. Kërkesat kryesore për kandidatët për këtë pozicion janë: o ...
  • NJOFTIM PUNËSIMI Fondi BESA sh.a Institucion per Kreditimin e Bizneseve, shpall konkurrimin per vend te lire pune ne pozicionin ARKETARE per qytetin e Tiranes. Kerkesat kryesore per kandidatet per kete pozicion jane: o Te kene diplome te shkolles se larte, preferohet Fakulteti ...
  • NJOFTIM PUNËSIMI Fondi BESA sh.a Institucion për Kreditimin e Bizneseve, shpall konkurrimin për vend të lirë pune në pozicionin ASISTENTE OPERATORE për Qytetin e Vlores. Kërkesat kryesore për kandidatët për këtë pozicion janë: o Diplomë Universitare në Fakultetin Ekonomik ose në fusha ...